Κρούστας Λασιθίου.

 

Παραδοσιακό καφενείο ΞΑΘΕΡΙ στην πλατεία του Κρούστα.

ΤΗΛ. 2841051064

ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ  ΑΠΟ ΤΗΣ 7 ΤΟ ΠΡΩΙ.

Ο Κρούστας είναι ένα μικρό χωριουδάκι του νομού Λασιθίου και είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 540 μέτρων. Ανήκει στο δήμο Αγίου Νικολάου και έχει 476 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κοντά του βρίσκεται το χωριό Κριτσά και απέχει από τον Άγιο Νικόλαο 13 χλμ.




Λέγεται πως κατοικείται συνεχόμενα εδώ και πολλούς αιώνες. Ο επισκέπτης θα συναντήσει στην είσοδο του χωριού ένα όμορφο καλωσόρισμα: ''Καλώς ορίσατε'' γράφει η πινακίδα.


Το ιδιαίτερο που έχει αυτό το χωριό είναι οι άνθρωποι του χωριού. Όχι πως δεν έχει ομορφιά. Ούτε χάνει σε παράδοση. Απλώς είναι οι κάτοικοι του που κλέβουν την παράσταση. Καπάτσοι, δραστήριοι, με αστείρευτο χιούμορ, διατηρούν το χωριό τους ζωντανό και ανοίγουν την αγκαλιά τους σε κάθε επισκέπτη. Όλες οι γυναίκες του χωριού πλέκουν καθιστές έξω από τα σπίτια τους και τα καφενεία του χωριού είναι μονίμως γεμάτα.




Το χωριό φημίζεται για το εφτάζυμο ψωμί και παξιμάδι που φτιάχνεται το απόγευμα και σερβίρεται με μέλι και περιέχει καυτερή πιπεριά και κοπανισμένα ρεβίθια. Ο τόπος εδώ ξεχειλίζει από αγάπη και φιλοξενία.


Ο Κρούστας αναφέρεται στην απογραφή του Καστροφύλακα το 1583 (Κ138) ως Crusta με 362 κατοίκους, και ανήκε στην επαρχεία Ιεράπετρας. Αναφέρεται επίσης από τον Φραντσέσκο Μπαζιλικάτα το 1630 και στην τουρκική απογραφή του 1671, αλλά στην επαρχεία Μεραμπέλου. Στην απογραφή του 1834 είχε 30 χριστιανικές οικογένειες.